Ibrahim Mouhsen en Robert Jan van Leeuwen (eigenaar en oprichter van 0to9 Values Driven Creativity). Twee Rotterdammers. Ibrahim kwam zo’n 7 jaar geleden naar Nederland. Alleen… Je kent ze vast, de verhalen over bussen, bootjes op de zee en opvangcentra. Wat je gisteren, vandaag of morgen op het Journaal ziet, dat is ook het reisverhaal van Ibrahim. De jongste zoon in het gezin waar, in het door oorlog en aardbevingen geplaagde Syrië, Ibrahim geen toekomst meer had. Ibrahim leeft nu hier in Nederland. Alleen, zonder gezin, familie of vrienden. En hij moet in een voor hem volledig nieuw land de weg zien te vinden. Naar het zoeken van werk, een opleiding en alle andere regeldingen die hij op zijn weg tegenkomt. Het is veel, in alles. Veel dingen tegelijk, veel papierwerk dat ingevuld moet worden in vaak ingewikkelde taal en procedures. Zelfs voor mij. Terwijl ik hier geboren en opgegroeid ben…
Waarom ben je een Douwer geworden?
Ik werd op de Douwers gewezen door een vriend van mij. De kennismaking met Wim en Aldo was vanaf het eerste moment leuk en het voelde direct goed om me aan te sluiten bij de Douwers. Wat ik dus ook meteen deed. En dat doorschakelen deed Wim ook, want een week later al werd ik voorgesteld aan de eerste jongere. Een tijdje hielp ik hem op weg, maar hij kampte met een aantal verslavingen en dat was, hoe lief en aardig hij ook was, te complex voor mij. Ik heb hem via mijn netwerk wel aan de juiste instanties kunnen koppelen en dat pakte gelukkig goed uit. Daarna werd ik voorgesteld aan Ibrahim. Wij hadden direct een goede klik.
Waar liep jouw jongere tegen aan?
Door de jaren heen hebben we heel veel onderwerpen voorbij zien komen. Dat begon met het in kaart brengen de vele instanties die Ibrahim van advies voorzagen. Ik heb er nog een mooie ‘spinnenweb tekening’ van 😊. Daar zijn we eerst mee aan de slag gegaan. Vanuit daar gingen we door naar het zoeken van een geschikte opleidingen een baan in de ICT-sector. Dat was niet makkelijk in de coronatijd maar het lukte. We vonden een baan met én ICT-vraagstukken én inburgeringslessen. Beter kon niet!
Nu hebben we een nieuwe uitdaging. De ouders van Ibrahim hebben een vrouw voor hem gevonden. En na 7 jaar alleen in Nederland te hebben gewoond, is hij een keer teruggegaan naar Libanon en daar getrouwd. In het land dat hij nog wel in kan komen. Met zijn huwelijk ontstond er een nieuwe vraag: “Kun je mij helpen met de ingewikkeldeprocedure bij de IND om mijn vrouw Alaa naar Nederland te halen.” Als je het over een nieuwe wereld en papieren hebt, dan was dit wel de grootste uitdaging.
Maar, het is gelukt! Wanneer ik dit schrijf, zit Ibrahim in het vliegtuig om zijn vrouw op te halen. Eindelijk… Wat leer ik veel door met Ibrahim vele procedures door te lopen. Wat leer ik veel van de uitdagingen die een vluchteling kent. Maar nog veel leuker en mooier, wat leer ik veel van Ibrahim over zijn land en cultuur. Echte heel bijzonder hoe oordeelloos we naar elkaar luisteren in allerlei verschillende onderwerpen. Wat leer ik daar veel van.
Hoe was jullie band?
Onze band was prachtig, onze band is prachtig. Ibrahim is een erg mooi mens. Met een heel goede werkethos. Dat vind ik als ondernemer erg leuk. Ibrahim “jaagt” achter mij aan, in plaats van ik achter hem. Waar de overheid het advies gaf een uitkering voor hem aan te vragen “stalkte” Ibrahim mij om een introductie in mijn netwerk te krijgen en daar vandaan een baan te vinden. Die hij nu ook heeft. Hoe geweldig vind ik dat!
Hoe nu verder?
Nu komt er weer een heel mooie nieuwe fase. Alaa, die in Syrië al begonnen was met een studie Engels en Nederlands, komt naar Nederland. Ze wil hier direct doorstuderen en we moeten haar Syrische studiepapieren goedgekeurd krijgen. Ibrahim gaat naast zijn werk ook weer studeren. En ze willen hier samen een mooi werkend leven gaan opbouwen.
Daar help ik ze graag bij.
Waarom? Als de kinderen van mij en mijn vrouw door omstandigheden in Syrie zouden moeten wonen, hoop ik daar ook iemand zou opstaan die hen helpt. Met alle liefde doe ik dat voor Ibrahim en Alaa.