Mijn naam is Frank Pynenburg, afgestudeerd als socioloog en inmiddels al jaren werkzaam in de reclame en marketingcommunicatie. Ik heb zowel aan de bureaukant als bij grote merken gewerkt. Nu ben ik freelancer en ben daarnaast ook parttime docent op een hogeschool. ‘Leuke dingen doen, met leuke mensen, in een leuke omgeving, met leuke resultaten.’ En daar voldoet mijn vrijwilligerswerk bij de Rotterdamse Douwers ook helemaal aan.
Waarom ben je een Douwer geworden?
Als marketeer moet je openstaan voor de verhalen van anderen. Ik probeer ook uit mijn eigen bubbel te stappen en het gesprek aan te gaan met mensen die ik nog niet ken. De onbekende verhalen geven mij een ander perspectief op de samenleving.
Waar liep jouw jongere tegen aan?
Baris leefde twee jaar lang in zijn auto omdat hij geen vaste woonplek had. Hij probeerde het zelf te redden, maar de situatie werd voor hem onhoudbaar. Uiteindelijk ging hij naar het Jongerenloket van de Gemeente Rotterdam. Daar werd hij aangemeld voor Project010, een traject waarbij een eigen huis, een warm netwerk en een individueel keuzebudget centraal staan.
Hoe was jullie band?
Wat ik deed was vooral vragen stellen en niet oordelen. Ik wilde vooral dat Baris weer durfde te dromen over zijn eigen toekomst. Doorvragen zorgde ervoor dat veel antwoorden vanuit Baris zelf kwamen. Ik liet Baris ontdekken wat er mogelijk was en liet hem zijn eigen keuzes maken. Ik vind beschikbaar zijn heel belangrijk; Baris weet dat hij mij altijd kan bereiken om dingen te bespreken.
Hoe nu verder?
Zes maanden nadat hij voor het eerst hulp zocht, kreeg Baris een woning. Inmiddels heeft hij een heel leven: hij heeft een baan, volgt een opleiding en heeft sinds kort ook een vriendin. Zijn kijk op de wereld is nu veel positiever. Het Douwerschap heeft ook mijn leven verrijkt. Ik ben blij Baris ontmoet te hebben.